HBO TEDAVİ
Hiperbarik oksijen tedavisi, 1 ATA dan yüksek basınçlarda aralıklı olarak %100 saf oksijenin solunması ile gerçekleşir. Amaç, dokuları onarmak ve normal vücut fonksiyonunu eski haline getirmek için kanı yeterli oksijenle doldurmaktır. Kanınız bu oksijeni vücudun her yerine taşır, daha fazla oksijene ihtiyaç duyan yaralı dokuları besler, böylece iyileşmeye başlayabilir.
TEDAVİ SÜRELERİ
HBO tedavi seansları genellikle 2 saat sürmektedir(Bu durum hastalığa göre değişebilmektedir) . Ancak uygulanan seans sayısı hastalığa göre farklılık gösterebilir. Tedaviniz boyunca siz ve tedavi ünitesi sağlık personeli tarafından takip edilmektedir.
TEDAVİ UYGULANIRKEN NE HİSSEDERİM?
Tedavi sırasında odadaki hava basıncı, normal hava basıncının yaklaşık iki ila üç katı olacaktır. Bir uçakta veya dağda olduğunuzda olduğu gibi, basınç arttıkça kulaklarınızda tıkanmışlık hissedilebilir. Basit yutkunma, esneme, sakız çiğneme veya valsalva manevrası yöntemi ile kulaklarınız normal işitme seviyesine gelmektedir.
Bu tedavi yöntemi;
Diyabetik ve Non Diyabetik gibi iyileşmeyen yaralar
Kan Damarlarındaki Hava Kabarcıkları (Arteriyel Gaz Embolisi)
Yanıklar
Soba gaz, Siyanid Zehirlenmesi (Karbonmonoksit)
Crush Yaralanmalar
Ani İşitme Kaybı
Ani Görme Kaybı
Dekompresyon Hastalığı
Gangren
Kronik Refrakter Osteomyelit
Radyasyon Nekrozları
Tutması Şüpheli Deri Grefti veya Deri Flebi
Beyin Hasarı (Anoksik Ansefalopati)
Beyin Apsesi
Nekrotizan Yumuşak Doku Enfeksiyonları(Deri Altı, Kas, Fasya)
Kafa Kemikleri Akut, Subakut Osteomyelitleri gibi durumlarda uygulamaktadır.
HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Hastalar merkezimizde bulunan 14+2 kişilik basınç odasında tedavi edilir. Hiperbarik oksijen tedavisi her yaştaki hasta grubuna uygulanabilir.
Hastalar basınç odası içerisinde yer alan koltuklarda oturarak tedavi görürler.
Ancak yatarak tedavi görmesi gereken hastalar sedye ile basınç odasına alınabilmaktedir..
Tedavinin;
ilk aşamasında basınç odasındaki hastaların ortam basıncının artması nedeniyle kulaklarında dolgunluk hissedilir. Bu aşamada hastaların kulaklarındaki basıncı eşitlemek için yutkunmaları ya da valsalva manevrasını yapmaları gerekmektedir.
İkinci aşamada;Tedavide planlanan basınca ulaşıldıktan sonra hastalar kendilerine verilen maskelerini takmak suretiyle oksijen solumaya başlar. Operatörün direktifi ile belilrli aralıklarla maskeler çıkarılmaktadır.
Üçüncü aşama tedavinin bitiş kısmıdır. Bu kez ortam basıncı düşürülerek çıkış gerçekleşir.
Hiperbarik oksijen tedavi sırasında en çok karşılaşılan yan etkiler, artan basınca bağlı olarak kulak ve sinüslerde ortaya çıkabilen etkilerdir.
Tedaviye başlamadan önce grip,nezle,soğukalgınlığı varsa doktora başvurulmalıdır.